A Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör kiadványa

BEMUTATKOZÁS

2017/11/20. - írta: Szujó Norbert

Kedves olvasó!

A blog, amelyet most olvasol tavaly még F.I.O.K. Blog néven futott és a Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör háttéroldalaként szolgált, a (hazai) fantasztikum híreit, fejleményeit gyűjtötte csokorba és tervben volt eredeti cikkek leközlése is. Azonban a tesztidőszak alatt rájöttem, hogy nem egy hasonló blog létezik már és egyedül képtelen vagyok olyan erőbedobással a bejegyzéseken dolgozni, hogy tényleg egyedi és értékes tartalom szülessen. A F.I.O.K. Blog így megszűnt. Azonban volt egy aloldala, ami eleve nem az eredeti tartalom teremtését tűzte ki célul, hanem hasznos linkeket, cikkeket, interjúkat gyűjtött egy folyamatosan frissülő, bővülő listán. A Linktár célja az volt, hogy útikalauza legyen mindazoknak, akik csak most kezdenek kalandozni a fantasztikum csodálatosan színes világában és/vagy szeretnének "képben lenni" a magyar sffwh+ színtér aktuális és korábbi fejleményeivel kapcsolatban. Miután a blogot lezártam, úgy döntöttem, a Linktárt megmentem.

Később, amikor a Spekulatív Zóna heti hírösszefoglalója (Hetei Péter szerkesztésében) elindult, kissé elbizonytalanodtam és egészen 2018 végéig úgy gondoltam, jobb, ha pihenni hagyom az ötletet. Jogos a kérdés:

MIÉRT GONDOLOM MÉGIS ÚGY, HOGY IGENIS SZÜKSÉG VAN A F.I.O.K. LINKTÁRRA?

Hírösszefoglalója nem csak a Spekulatív Zónának van, hanem a Kilencedik.hu is gyűjti a saját témájában (példaértékű alapossággal) a cikkeket, híreket, de ott a Magyar H. P. Lovecraft Egyesület "Hol kezdjem?" rovata is – hogy csak néhány példát említsek.

A fő probléma azonban soha sem szűnik meg (legalábbis nagyon úgy fest): az interneten megosztott és a közösségi médiában egy gombnyomással szétszórt információk gyakran elkeverednek, egy idő után eltűnnek a szemünk elől. A Facebook-csoport pedig, ami mindörökké a szíve-lelke, mozgatórugója marad annak, amit csinálok, sajnos több szempontból alkalmatlan a "többdimenziós" kommunikációra, visszakeresésre, böngészésre.

Ezért a F.I.O.K. Linktár 2019. februárjától gyűjti, majd listába, végül pedig (amint ennek feltételei megvalósulnak) böngészhető, kereshető adatbázisba rendezi mindazokat a tartalmakat, amik az alapvető célkitűzést, A FANTASZTIKUS IRODALOM ÉS TÁRSMŰVÉSZETEINEK NÉPSZERŰSÍTÉSÉT tekintve hasznosak, értékesek.

A hatékony működés és a lista gyors bővítése érdekében a SEGÍTSÉGEDET KÉREM! Ha olvastál olyan cikket, tanulmányt, interjút stb., ami érzésed szerint a témánkba vág, akkor küldd át a linkjét a szujonor@gmail.com e-mail címre. A tárgymezőbe csak annyit írj: F.I.O.K.-ba. Már ezzel is rengeteget segítesz! De természetesen ha egyéb ötleted, észrevételed van, vagy kérdést tennél fel, azt is szívesen fogadom.

Figyeld a F.I.O.K. Facebook-csoport megosztásait, valamint (ha még nem tetted meg) csatlakozz a csoporthoz, hogy ne maradj le a fejleményekről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f-i-o-k.blog.hu/api/trackback/id/tr1713313907
süti beállítások módosítása