A Fantasztikus Irodalmi Olvasói Kör linkgyűjteménye

Öt dinoszaurusz, ami jöhetne a Jurassic World folytatásaiba

2018/02/18. - írta: Szujó Norbert

A Jurassic World szerintem egy nagyon is szórakoztató darab,  azonban egy kreatív megoldásával nem tudok egyetérteni.

A Jurassic World 2015-ben hozta vissza a Steven Spielberg klasszikusával, 1993-ban útjára indult, majd a harmadik része után (2001-óta), kicsit pihentetett franchise-t. Bár a Colin Treworrow rendezésében, Chris Pratt és Bryce Dallas Howard főszereplésében vászonra vitt produkció érezhetően nem tudta felülmúlni gyermekkorunk kultklasszisát, a pénztáraknál meglepően jól szerepelt és idén érkezik a folytatás, Fallen Kingdom alcímmel. Bevallom, nekem nagyon tetszett a Jurassic World – a helyén kezelve egy nagyon is szórakoztató darab. Azonban egy kreatív megoldásával nem tudok egyetérteni, márpedig az idei folytatás előzetesében van utalás rá, hogy ez a motívum bizony újra visszatér: szerintem fölösleges volt a mutáns dinoszaurusz szerepeltetése. Most öt ősvilági teremtményt fogok bemutatni, amelyek maximálisan kielégíthetnék a még nagyobb és még veszélyesebb dinoszauruszokra áhítozó nézők (vagy inkább producerek?) igényeit, anélkül, hogy ócska szörnyfilmes megoldásokban kellene gondolkodniuk az alkotóknak.

A Jurassic World egyik "érdekes újítása" volt a mutáns, hibrid, ragadozó dinoszaurusz, a több egykor létezett faj génállományából, mesterségesen kifejlesztett Indominous Rex. Bár az ötlet erősen B-filmes, valamennyire illik a koncepcióba: egyrészt már Michael Crichton eredeti regényéből (valamint annak adaptációjából, a legelső Jurassic Park filmből) tudjuk, hogy a rég kihalt teremtményeket életre keltő genetikusok a genetikai "hézagokat" kipótolták, így egyik őslényparki látványosság sem tekinthető valósághű reprodukciónak; másrészt a sorozat sokszor görbe tükröt állított a még nagyobb és még veszedelmesebb(nek kinéző) szórakozásra vágyó közönség, valamint az őket gátlástalanul kihasználó pénzemberek elé – ennek pedig "élő szimbóluma" az I-rex és a fura kinézetű, repülő hüllők is. Várhatóan a Fallen Kingdomban is lesz egy mesterséges faj, de ez még elviselhető is ahhoz képest, hogy léteztek elvetemültebb ötletek is korábban.

Én ezt azért nem értem, mert a valóság sokszor felülmúlja a legvadabb fantasztikumot is. Most öt olyan, valóban létezett ősállatot mutatok be, amelyeket bátran berakhatnának egy későbbi Jurassic World-epizódba, a hatás nem maradna el.

UTAHRAPTOR

utahraptor_scale.pngMíg az első Jurassic Park törekedett arra, hogy (a tudomány akkori állása szerint) reális képet mutasson a dinoszauruszokról, ezt a szemléletet a későbbiekben szinte teljesen felváltotta a még nagyobb, még pörgősebb akciózás igénye, és bár egyre több fajt ismerhettünk meg a későbbi részekben, a cselekmény jó része a legnépszerűbb fajokra koncentrál. És ki merné tagadni, hogy az egész széria legvagányabb, leghalálosabb, egyben legszerethetőbb állatai a raptorok (hacsak nem a T-rex-fanok)? Az első részben, egy Velociraptor csontvázát látva, egy kisfiú megjegyzi, hogy "olyan, mint egy nagy pulyka", amit aztán a paleontológus főszereplő nehezményez. Ma már tudjuk, hogy a Velociraptor (messziről, hunyorítva) tényleg hasonlíthatott egy pulykára, hiszen tollazat borította a testét, ám ami ennél is érdekesebb: nagyjából akkora is volt. A raptorok méreteit ugyanis már az első filmben eltúlozták a hatás kedvéért. Ami a Jurassic Parkban Velociraptor néven (a szó szoros értelmében) futott, az testalkatát tekintve inkább Deinonychus lehetett, ám a Jurassic World ezt az apró különbséget is óriásira fokozta: a filmben szereplő raptorok akkorák, mint egy borjú. Azonban ha arról lenne szó, hogy egy későbbi epizódban még nagyobb és veszedelmesebb raptorokat vonultassanak fel, akkor sem kellene sokat agyalni, ugyanis létezett egy raptorfaj, ami tökéletesen megfelelne a szerepre.
A Utahraptor egy gigantikus állat volt, ha azt vesszük, hogy a mai madarak távoli rokona. Marmagassága nagyjából 180 cm lehetett, a testsúlya elérhette a 600 Kg-ot. Ez egy hátasló testméreteihez hasonló, ám a utahraptornak hosszú farka volt, ami hét méteres testhosszt eredményezett. A csoportra jellemző, emblematikus lábujjkarom a utahraptor esetében egy 22 cm-es külső kerületívű, irgalmatlan fegyvert jelentett. Képzeld el a Jurassic World híres, raptoridomítós jelenetét úgy, hogy a raptorok másfél-két fejjel Chris Pratt fölé tornyosulnak, így nem is kell lehajolnia, ami amúgy sem javallott ragadozó állatokkal szemben!

utahraptor_by_fred_wierum.pngFred Wierum illusztrációja gyönyörű állatként ábrázolja a Utahraptort, és nincs okunk kételkedni benne, hogy az is volt.

ALLOSAURUS

allosaurus_scale.jpgA Jurassic Parkban és a Jurassic Worldben a csúcsragadozó egyértelműen a T-rex és ez tökéletesen érthető is: aligha van hatásosabb vízió az embert, mint kutya a rongybabát, rágva-rángatva darabokra tépő zsarnokgyíknál. De a dinoszauruszok hosszú uralkodása alatt rengeteg ragadozó fajuk élt a Földön. Az egyik legismertebb közülük, az Allosaurus, ami ugyan eltörpül rokona mellett, még sincs oka szégyenkezni. Korának csúcsragadozója volt,  prédái a legnagyobb növényevők közül kerültek ki. Az első, bizonyítottan ebbe a nembe tartozó maradványokat 1877-ben találták meg, így a popkultúra nagyon hamar felfedezte magának ezt az impozáns külsejű vadállatot. Sir Arthur Conan Doyle Elveszett világ című regényében szerepelt először (1912-ben) és több filmadaptációban is feltűnt. Karrierjének csúcsát azonban a Dinoszauruszok, a Föld urai jelentette, melynek egy spin-off epizódjában egyenesen ő volt a főszereplő: a Nagy Al balladája történetben megismerhetjük az egyik legfontosabb, 95 %-os lelet történetét.
Az Allosaurus 8-9 m hosszú és körülbelül egy-másfél tonna súlyú lehetett. Ha a farkát nem számoljuk, 2,5 m-es marmagasságával akkora volt, mint egy afrikai elefánt. Megjelenésében karcsúbb, mint a T-rex, azonban ha kettő-három elszabadulna belőle, óriási vérontást csapnának a vásznon. És még egy jó érv van amellett, hogy szerepeljenek majd egy későbbi Jurassic-filmeben: a Tyrannosaurussal ellentétben az Allosaurus valóban a Jura korban élt.

allosaurus_by_jonathan_kuo.jpgJonathan Kuo festményén az Allosaurusok csoportosan vadásznak, amivel nem minden paleontológus ért egyet

GIGANOTOSAURUS

Ha azt akarjuk, hogy a T-rex-szel eresszünk össze egy agresszív ragadozót a mozinézők legnagyobb megelégedésére, akkor nincs mese: azonos súlycsoportból kell választani. Ez történt a Jurassic Park 3-ban, ahol a Tyrannosaurus ellenfele a bizarr külsejű Spinosaurus volt. Ez a rész nem sikerült annyira jól és azóta kiderült, hogy a Spinosaurus kicsit másképp nézett ki, mint a filmben és jobban szerette a halakat, valamint a folyóhoz inni térő növényevőket, mert inkább a mai krokodilokhoz hasonlított. Bízom benne, hogy még visszatér a vászonra, de ha egy másik méltó ellenfelet kell keresnünk a zsarnokgyíkok királyának, akkor aligha akad jobb választás a Giganotosaurusnál.

giganotosaurus_size.png
A Giganotosaurust általában nagyobbnak ábrázolják a rexnél, de centimétereken nem veszünk össze: óriási állat volt, a méretei nehezen szemléltethetőek. 12 m-es testhosszához, úgy négy méteres marmagasság és nyolc tonnás tömeg társulhatott (itt jegyzem meg, hogy amíg a testméretek becslése a viszonylag ép csontvázak esetében igen pontos, addig a testsúly becsléseit érdemes fenntartásokkal kezelni). Egyszerűen nem él ma olyan szárazföldi állat, amihez hasonlítani lehetne.
Pályafutását dokumentumfilmekben kezdte, majd feltűnt a Primeval című filmsorozatban, de remélem, nem kell sokat várni a mozifilmes debütálásig. Egyébként érdemes megnézni a Giganotosaurus művészi rekonstrukcióit: nagyon hasonlított az Indominous Rexre. Akkor volt értelme a hibridizációs, génmanipulációs sztorinak? Na, ugye!

giganotosaurus_primeval.jpgMár majdnem Jurassic Park – a giganotosaurus a Primeval (Őslények kalandorai) sorozatban

STYRACOSAURUS

styracosaurus_size.pngAz Őslényparkban egyértelműen a ragadozók viszik a prímet, a növényevők leginkább csak illusztrációk, azt mutatják be: "lám, milyen szép és nyugodt is tud lenni a dinoszauruszok világa". A méreteikkel hódítanak. Én minden esetre nehezen tudom felfogni, hogy egy olyan állat, mint a Brachiosaurus, ami úgy néz ki, mint a mai zsiráfok, az miért négyszer akkora, mint azok? Sztereotípia, de azért van benne igazság, hogy a növényevők védekezésre rendezkedtek be és nem nagyon akcióznak. Az Elveszett világban van egy-két jobb pillanatuk, de másra nem emlékszem a Jurassic Parkok történetéből.
Pedig a növényevő dinoszauruszok lenyűgöző állatok, némelyik egészen extrém. A Jurassic Parkban már megismerhettünk az emblematikus Triceratopsot, a folytatásban pedig igazi erejét és méretét is megmutathatta, azonban közeli unokatestvére, a Styracosaurus még lenyűgözőbb külsejű (igaz, kisebb). Nagyjából két méter magas, öt méter hosszú és két és fél tonna súlyú lehetett, ami igazán érdekes azonban, a "fegyvertára". Hatalmas (40-50 cm-es!) orrszarván túl, ékes gallérja peremén is csonttüskék sorakoztak, példányonként változó számú, 4-6 darab. Bár fejékeit valószínűleg a szexuális szelekció alakította ki és fegyverként kevésbé voltak hatékonyak (a gallérja például nem tömör csont volt), ha a nézőszám a tét, egy kis csalás simán megengedett. Képzeljünk el egy csorda megvadult, vagy egy kicsinyéit védelmező Styracosaurust!
Egy szó mint száz: igazságot a növényevőknek!
styracosaurus_by_mark_witton.jpg

Mark Witton művész úgy gondolja, hogy (több mai növényevőhöz hasonlóan) a Styracosaurusok stresszhatás levezetése vagy gyomorbetegség kezelése céljából bele-belekóstoltak elhullott tetemekbe is – nem kizárt, de nincs rá bizonyíték

LIOPLEURODON

liopleurodon_to_scale.png

A Jurassic World egyik "nagy újítása" volt egy tengeri őshüllő, a mossasaurus szerepetetése. Elég nehéz ilyesmit bemesélni, hiszen miért csobbanna valaki egy őslénypark medencéjében? A Mossasaurusnak csak epizódszerep jut a filmben és az animátorok biztosra mentek: megháromszorozták az állat eredeti méreteit, hogy jól mutasson a széles vásznon.
Azonban a prehisztorikus óceánok élővilága még mindig kiaknázatlan ihletforrás és az ott élő fenevadak közül pár visszatérhetne a jövőbeli epizódokban. Persze ha egy kubai szivart rágcsáló producer szemén át nézzük a világot, akkor talán nem a faji diverzitás a legfontosabb egy dínós filmnél: a pleszioszauruszok elég furán néznek ki, az ichtyosaurusok pedig olyanok, mint egy delfin, azaz cukik. A pliosaurusok csoportja viszont jó választás lehet, jeles képviselőjük pedig a Liopleurodon. A BBC dokuentumfilm-sorozatában a maguk 25 méteres testhosszával és 150 tonnás súlyával (ezek egy kék bálna testméretei!) a valaha élt legnagyobb ragadozóknak írják le őket, azonban ez durva túlzás (ami persze belefér, ha a Jurassic Worldről beszélünk, de fura egy BBC-sorozatnál). Azért 9,5 méteres testhosszal sem kell (és nem is lehet) a tömegben elbújni, ráadásul a Liopleurodon (ahogyan az a gyomortartalom-leletekből kiderül) falánk húsevő volt. Kiváló víz alatti érzékeinek köszönhetően cserkészte be áldozatait és rendívül gyors tengeri állat lehetett. De ha tényleg csak a méret a lényeg, akkor a Koronaurus vagy a Pliosaurus még jobb választás a szerepre.
Egyébként a Liopleurodon kakukktojás a listában, ugyanis nem dinoszaurusz – egy jóval régebbi hüllőcsoport leszármazottja és mai rokonaik nem a madarak, hanem a gyíkok, varánuszok lehetnek.
liopleurodon.jpg

Te csobbannál a Jura időszak óceánjában?

Őskori kalandtúránk végén még felteszek egy kérdést, amin érdemes elgondolkodni: vajon várható a jövőbeli Jurassic World epizódok esetében valami szemléletváltás, azaz a mutáns/hibrid/klón szörnyszülöttek mellőzése és a paleontológiai realitás előtérbe helyezése? Nos, szerintem egyáltalán nem, de ezzel nincs is semmi baj, amíg (legalább mi) nem feledünk egy fontos dolgot:

A Jurassic Parkot nem a megalománia vagy a pénzéhség hívta életre, hanem az a ragyogás, ami a természet fenséges csodáit látva a gyermekszemekbe költözik.

empire.jpg

Az Empire magazin február 22-én érkező, előfizetői példányának címlapja

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://f-i-o-k.blog.hu/api/trackback/id/tr2513659662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.